Mektebim Okulları, girişimcileri, iş dünyasının önde gelen liderlerini, sektörün öncü şirketlerini, öğrencileri, eğitimcileri, aileleri ve medyayı Zirvedekiler programında Haliç Kongre Merkezi'nde buluşturdu
Gençleri, kariyer yolunda rol modelleri ile buluşturan ve bu yıl ikincisi Mektebim Okulları M-Lead Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen “Zirvedekiler” programının sunuculuğunu ünlü tiyatro sanatçısı Volkan Severcan yaptı.
Hayat Boyu Öğrenme ve Yaratıcılık başlığı altında düzenlenen ve konuşmacıların deneyimlerini, başarı hikâyelerini paylaştığı “Zirvedekiler” etkinliği Mektebim Okulları Kurucusu Ümit Kalko’nun girişimcilik hikâyesiyle başladı.
“İşinizi severek yapmazsanız, başarılı olamazsınız”
Kalko genç yaşta elde etiği başarının sırlarını öğrencilerle paylaşarak zirve hakkında şu bilgileri verdi: ``Mektebim Zirvedekiler Projesi ile özellikle ortaokul sonlarında ve lise çağlarında okuyan öğrencilerimize, girişim hikâyeleriyle belli bir başarıya ulaşmış ve mesleğinde zirveye geldiğini söyleyebileceğimiz CEO`ları, yönetim kurulu başkanlarını buluşturuyoruz. Teoride verdiğimiz derslerin pratikteki yansımalarının neler olduğunu aktarmaya çalışıyoruz. Bu proje gelenekselleştirdiğimiz bir zirve haline geldi. Bu sene 2`incisini gerçekleştirdik. Her zirve daha büyük yerlerde oluyor. Artan öğrenci sayımızla salonlara sığmaz olduk. Bu sene zirveyi Haliç Kongre Merkezi`nde yaptık. Aynı şekilde devam ettirmek istiyoruz. Gençlere girişimcilik konusunda verilecek tavsiye çok ama bence yapmaları gereken hikâyeleriyle çok başarılı olmuş insanları öğrenmek kadar, başarısız olanları da öğrenmeleri. Çünkü başarısız olanların nerelerde hatalar yaptığını görmek onlara tecrübe kazandıracak. Bir işi yaparken dürüstlük çok önemlidir. Her zaman sevdikleri işi tutkuyla yapmalı ve çok çalışmalılar. Türkiye’de iki önemli sorun var. Biri eğitim diğeri de girişimcilik. Ben bir eğitim girişimcisiyim ve bu anlamda gençlere edindiğim tecrübeleri aktararak onlara ışık tutmaya çalışıyorum.`` dedi.
“Bir Alanda Uzmanlaşmak Gerekir”
Girişimci olmak için nelere dikkat edilmesine dair bilgi veren Kalko, `` Girişimci olmak sonradan ortaya çıkan bir şey değil. Girişimci olunmaz, girişimci doğulur. Birinci olarak, girişimci olan kişilerin mutlaka cesur olmaları gerekir. İkincisi ise işini severek yapmaları gerekiyor. Üçüncüsü severek yaptıkları işi tutkuyla yapmaları gerekiyor. Bu üçünü yaptıkları zaman ve işlerine ciddi anlamda odaklandıklarında başaramayacakları şey yok. Türkiye`de en büyük sorunumuz şu: Biz girişken bir toplumuz. Ancak bizim girişimci olan yetişkinlerimiz, belli bir başarıya ulaştıktan sonra öz güven patlaması yaşıyor. Birden farklı sektörde farklı yatırımlarla devam etmeye çalışıyorlar. Ne yazık ki, bulundukları sektördeki başarıyı devam ettirmek yerine farklı sektörlere yatırım yaparak önceki başarıyı gölgeliyorlar. Biraz maymun iştahlılığımızın ceremesini çekiyoruz. Bir alanda uzmanlaşmak ve o alandan yatırım yapmak bizim için ana omurgayı oluşturmalı’ ‘dedi.
“Birçok meslek yok oluyor”
Genç girişimcileri değerlendiren Kalko,`` Yeni neslin çok daha fazla girişimci olacağını düşünüyorum. Çocuklara ne olacaksınız diye soru sorduğumuz zaman, doktor, mimar ve mühendis diyenlerin sayısı azalmaya başladı. Bu alanlarda ihtiyaç duyulabilecek meslekler ama şuan ülkemizdeki mesleklerin yüzde 50`si bundan 20-30 sene sonra olmayacak. Ciddi bir dönüşüm var. Bunu doğru okumak lazım. Teknoloji farklı bir noktaya gidiyor. Bunu doğru yönlendirmek lazım. Girişimci çocuklarımızın, teknolojinin, aklın ve bilimin yolundan şaşmamaları gerekmektedir`` şeklinde konuştu.
`` Tarihimizi Okuyun``
Zirvenin diğer konuşmacılarından Es Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak kendi girişimcilik hikâyesini anlattıktan sonra zirvedeki gençlere şu mesajları verdi: `` Gelecek sizi bekliyor. Tarihimizi mutlaka okuyun. Hangi işte girişimci olursanız onunda tarihini iyi araştırın ve okuyun. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Hepiniz girişimci olamazsınız. Akademisyen, mühendis, sanatçı olun ve benzer meslekler edinin. Kültüre sanata önem verin. Toplumlar ancak bu şekilde kalkınır ve hayatta kalır. Bizim geleceğe yön veren kendi bilimini teknolojisini üreten bir nesle ihtiyacımız var” dedi.
“İlk yarışımı 7 yaşında verdim”
Türkiye’nin en genç ralli bayan şampiyonu Burcu Burkut Erenkul ise gençlere hikayesini anlatarak, “ilk piste çıktığımda 7 yaşındaydım. Şu an 27 yaşındayım. Yaklaşık 20 yıldır gönül verdiğim bir iş yapıyorum. İşinizde başarılı olabilmek için çok çalışmalı ve tutkulu olmalısınız. Yarışlara katılabilmek için çok girişimde bulundum. Sponsor arayışlarımda çok zorlandım ama hiçbir zaman yılmadım ve pes etmedim. Ailem ve arkadaşlarım her zaman bana destek oldular. Bugün pes etmediğim bu işin meyvelerini topluyorum ve daha yolun çok başındayım. Asla vazgeçmeyin” dedi. Zirve sonunda Fikrinle Gel, Secret Minds Yarışmalarının genç ve başarılı girişimcilerine ve Öğrenci Konseyi Başkanlarına ödüller ve plaketler takdim edildi.